Exponential Era

Η πρωτοβουλία "Exponential Era" 

Η νέα πρωτοβουλία “Exponential Era” της P&I σε συνεργασία με το Banks.com.gr και τον Όμιλο ethosMEDIA S.A., αναλύει τις εκθετικές εξελίξεις με προτάσεις για επιβίωση και ανάπτυξη σε εκθετικούς καιρούς. 

 

Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, με βάση τον Νόμο του Moore, αναπτύσσονται εκθετικά. Η εξέλιξη αυτή, ενισχύεται και από την Τεχνική Νοημοσύνη.

Η μόχλευση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού και πιστωτικού συστήματος με τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και το “εύκολο και φτηνό” χρήμα, σε συνδυασμό με τη διεθνοποίηση των αγορών, την ελευθερία διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, μετακίνησης προσώπων και μεταφοράς κεφαλαίων αποτελούν δύο επιπλέον πολλαπλασιαστές.

Στην κρίση του 2007, ελάχιστοι είδαν την εκθετική δυναμική, την υπερβολική μόχλευση και τα ελλείμματα στους μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνου. Ελάχιστοι είδαν ότι η επιμόλυνση ενός τμήματος του οικονομικού συστήματος θα μεταδοθεί ταχύτατα, αφού όλοι οι συμμετέχοντες στις διεθνείς αγορές είναι ισχυρά συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή για να τεθεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα: αφού έτσι “λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος”, πώς ο άνθρωπος που από τη φύση του είναι πολύ “τοπικός και γραμμικός” – ίδιος τόπος, ίδια τροφή, ίδια εργαλεία, μικρές και αργές αλλαγές από γενιά σε γενιά – μπορεί να επιβιώσει;

Ο άνθρωπος όμως μπορεί αυτό του το “έλλειμμα” να το παρακάμψει και να αξιοποιήσει άλλα χαρακτηριστικά της φύσης του. Να χρησιμοποιήσει την πλάγια σκέψη (lateral thinking), ευρεστικές προσεγγίσεις (heuristics) για γρήγορες λύσεις και να χρησιμοποιήσει εργαλεία και προσεγγίσεις πέρα από αυτά του ορθολογισμού.

 

... έξυπνες λύσεις ... για εργαζόμενους και επιχειρήσεις!  

Άρθρα της πρωτοβουλίας 

Φιλτράρωντας τη φύση! – Αρχές, ποικιλομορφία και προγραμματισμός

… κάθε οργανισμός στη φύση προσπαθεί να διαιωνίσει το 

είδος τους. Ο πιο εύκολος και φτηνός τρόπος είναι να δημιουργεί αντίγραφά του εαυτού του … αλλά μέσω της αυτοομοιότητας (self-similarity) μεταδίδονται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία του οργανισμού στις επόμενες γενιές.

Στο χώρο των επιχειρήσεων η αυτοομοιότητα επιτρέπει την εύκολη, γρήγορη και ασφαλή μεγέθυνση. 

Αλλά όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η εξέλιξη στις επιχειρήσεις; η ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων; πώς μπορεί να περιοριστεί η μεταφορά - από γενιά σε γενιά - των αρνητικών χαρακτηριστικών ενισχύοντας τα θετικά;” 

Και όμως, υπάρχουν λύσεις! Το άρθρο προτείνει τρεις.

 

Δεν υπάρχει παρά αντίσταση και αντιγραφή! Fractals: κατανόηση της ζωής & έμπνευση για τις επιχειρήσεις

Ο βασικός σκοπός κάθε οργανισμού είναι η επιβίωση και η διαιώνιση του είδους. Η επιβίωση επιτυγχάνεται με την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων ενώ η διαιώνιση με την δημιουργία αντιγράφων του εαυτού μας. 

Κάθε οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει την διαιώνιση του με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και στον μικρότερο χρόνο.

Μέσω της αυτοομοιότητας (self-similarity) όμως, επιβιώνουν και μεταδίδονται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία του οργανισμού στις επόμενες γενιές.

Το μοντέλο που περιλαμβάνει το ίδιο μοτίβο μέσα στο μοτίβο είναι τo φράκταλ (fractal). Και το μοτίβο μπορεί να είναι είτε του «φαύλου κύκλου» – όπου το κακό έλκει το κακό – είτε του «ενάρετου κύκλου» – όπου το καλό έλκει το καλό. 

… πώς και τι μπορεί να αλλάξει τη ροή της αυτοομοιότητας και η ανταγωνισμός να γίνεται για το καλό και όχι για το κακό … και αυτό να να γίνεται με ασφάλεια, με το ελάχιστο κόστος και σύντομα; … “

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο

 

 

Πώς μπορείς να χτίσεις σπίτια πιο σταθερά; Με το να τα κάνεις ασταθή!

Όταν σκέφτεσαι ένα σπίτι, σου έρχεται στο μυαλό μια στιβαρή σταθερή κατασκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κτίρια ονομάζονται και ακίνητα. 

Παρ’ όλα αυτά πολλά κτίρια είναι σχεδιασμένα να κινούνται, προκειμένου να είναι σταθερά και ασφαλή! Στον ουρανοξύστη “Ταϊπέι 101”, στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, εφαρμόστηκε αυτή ακριβώς η τεχνική!ή κατασκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κτίρια ονομάζονται και ακίνητα. 

Από το πως τα κτήρια “τοποθετούνται και διαχειρίζονται” αποτελεσματικά τις εξωτερικές συνθήκες μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες για τις επιχειρήσεις. 

… η προσαρμοστικότητα είναι βασικός όρος για την επιβίωση … ο μικρός χρόνος επαναφοράς στην “ισορροπία” μετά από διαταραχή είναι σημαντικός … και η διαχείριση κινδύνων είναι κρίσιμη λειτουργία για την επίτευξη της βιωσιμότητας…". 

Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο

 

Άλλο μεγέθυνση και άλλο ανάπτυξη  

"Γιατί άραγε δεν υπάρχουν ζώα με πολύ μεγάλο μέγεθος; για παράδειγμα 100 μέτρα μήκος, 100 μέτρα πλάτος και ύψος επίσης 100 μέτρα;

Λόγοι υπάρχουν πολλοί … θα αναλύσουμε έναν από αυτούς. Αυτόν που μπορεί να εμπνεύσει λύσεις για τις επιχειρήσεις. Που μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση τηςμεγέθυνσης, την πρόκληση της ανάπτυξης και την επίτευξη της βιωσιμότητας.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το εγγενές χαρακτηριστικό της μεγέθυνσης που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην επιχείρηση και να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της;

Ευθέως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με “έξυπνη παράκαμψη” όμως, μπορεί να υπάρξει ουσιώδης βελτίωση.

… πώς μπορεί να σπάσει η δυναμική της κυβικής εξέλιξης πριν φτάσει σε μεγάλο μέγεθος … τι μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού, την ψυχική ενδυνάμωση και έμπνευση του … με τον ανασχεδιασμό και διαχείριση των επιχειρηματικών διαδικασιών …

Σήμερα πρέπει να “κόψουμε δρόμο” – είναι αναγκαίο μετά από δέκα χρόνια ύφεσης συν την τρέχουσα συγκυρία. Θα πρέπει να κάνουμε τα “διαφορετικά” ίσως και τα “παράδοξα” – σίγουρα όχι αυτά που κάναμε μέχρι χθες.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο

 

Πώς θα κολυμπήσεις πιο γρήγορα; Με το να … μην κολυμπήσεις

… στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1988 στην Σεούλ, οι κολυμβητές Berghoff (ΗΠΑ) και Suzuki (Ιαπωνία) σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο λόγος: εφάρμοσαν μια απλή αρχή της φυσικής στο αγώνισμά τους. Κάτω από το νερό το σώμα παράγει λιγότερες αναταράξεις από ότι στην επιφάνεια.

Οι δύο κολυμβητές μπορούσαν έτσι να εκμεταλλευτούν με λιγότερη δαπάνη ενέργειας την ώθηση της φάσης εκκίνησης και στροφής … διήνυσαν ένα μεγάλο τμήμα της συνολικής απόστασης κάτω από τα νερό και νίκησαν τους αντιπάλους τους που κολύμπησαν συμβατικά.

Σήμερα πρέπει να “κόψουμε δρόμο” – είναι αναγκαίο μετά από δέκα χρόνια ύφεσης συν την τρέχουσα συγκυρία. Θα πρέπει να κάνουμε τα “διαφορετικά” ίσως και τα “παράδοξα” – σίγουρα όχι αυτά που κάναμε μέχρι χθες.

 Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο

 

Πώς φθηνότερα προϊόντα μπορούν να γίνουν καταλληλότερα και πιο κερδοφόρα; 

Το θέμα του άρθρου επίκαιρο και κρίσιμο: “Πώς φθηνότερα προϊόντα μπορούν να γίνουν καταλληλότερα και πιο κερδοφόρα;”
Αναφέρει: “… με αυτή την παρέμβαση μπορεί να επιτευχθούν ταυτόχρονα δύο φαινομενικά αντικρουώμενα στοιχεία. Φθηνότερα και το ίδιο κατάλληλα (best fit) προϊόντα, αφού συνεχίζουν να διαθέτουν τα “ζωτικά” χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο πελατειακό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Άλλωστε τα χαρακτηριστικά που αφαιρέθηκαν μάλλον δεν έλυναν, ούτως ή άλλως, πραγματικά προβλήματα του πελάτη.

… Η εξοικονόμηση πόρων που θα προέλθει από την κατάργηση ή μείωση των “μη χρήσιμων” χαρακτηριστικών μπορεί να διοχετευθεί ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα ασφάλειας του προϊόντος και εμπιστοσύνης – απόκτηση κατάλληλων πιστοποιητικών, βελτιώσεις στις διαδικασίες παραγωγής κτλ.

 

                                             

Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο.

 

Πώς δημιουργείς περισσότερο χώρο; Με το να σκέφτεσαι χωρίς όρια 

… κάντο όπως το Ντουμπάι … για τη δημιουργία περισσότερου χώρου, στο Ντουμπάι δεν χτίστηκαν απλά τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά μετακινήθηκε ο ορίζοντας! … για να δημιουργηθούν περισσότερες παραλίες, μετακινήθηκαν τα όρια της στεριάς στο Ντουμπάι και δημιουργήθηκαν τεχνητά νησιά. 

… από αυτή την προσέγγιση μπορούμε να εμπνευστούμε λύσεις στη δεδομένη συγκυρία. Η κοινωνική αποστασιοποίηση απαιτεί περισσότερο χώρο. Μπορούμε να τον “ανακαλύψουμε” επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις – όπου αυτό είναι εφικτό και επιτρεπτό – αξιοποιώντας το διπλανό οικόπεδο, πάρκο ακόμα και δρόμο.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο.

 

Εκθετικοί καιροί: Έξυπνες λύσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις 

… είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι ο σύγχρονος κόσμος “λειτουργεί εκθετικά”. Η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή για να τεθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως “πώς ο άνθρωπος που από τη φύση του είναι πολύ “τοπικός και γραμμικός” μπορεί να επιβιώσει;

Εκθετικοί καιροί λοιπόν: Έξυπνες λύσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις!

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο.

 

Εκθετικές εξελίξεις: Επιβίωση και ανάπτυξη σε εκθετικούς καιρούς 

 “…στα πρώτα βήματα της εκθετικής εξέλιξης, τα πάντα δείχνουν ότι είναι υπό έλεγχο. Τίποτα το σπουδαίο και ενδιαφέρον. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Τίποτα δεν προδιαθέτει αυτό που θα συμβεί. Και προφανώς κανείς δεν προετοιμάζεται - κανείς δεν θέλει να σταματήσει η ορχήστρα να παίζει, όταν όλοι διασκεδάζουν και είναι χαρούμενοι.”

Με έμπνευση από τη συγκυρία αλλά με ιδέες ανατρεπτικές θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα: και αν ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί εκθετικά, πώς ο άνθρωπος που από τη φύση του είναι πολύ “τοπικός και γραμμικός” - ίδιος τόπος, ίδια τροφή, ίδια εργαλεία, μικρές και αργές αλλαγές από γενιά σε γενιά - μπορεί να επιβιώσει;

Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο.

 

Βίντεο της πρωτοβουλίας 

 

 

 

Το νούφαρο που διπλασιάζεται 

Μια ενδιαφέρουσα άσκηση για παρέες παιδιών και γονέων: ένα νούφαρο διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε μέρα. Την τριακοστή ημέρα, έχει καλύψει ολόκληρη τη λίμνη.

Ποια ημέρα το νούφαρο θα καλύπτει τη μισή λίμνη;

Είναι κάτι ανάμεσα σε μαθηματικά και σπαζοκεφαλιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με την εκθετική αύξηση.

Η απάντηση στο διπλανό βίντεο.

 

 

 

Εκθετική εξέλιξη: παραπλάνηση & έκπληξη

 Συχνά η ζωή φαίνεται προβλέψιμη ίσως και βαρετή. Ορισμένες φορές όμως κρύβεται μια παραπλάνηση και μια έκπληξη!

Αυτό είναι οι εκθετικές εξελίξεις - δείτε το διπλανό βίντεο.

 

 

 

30 εκθετικά βήματα τι μήκος καλύπτουν;  

Ένα ενδιαφέρον πρόβλημα: ένα βήμα ενός ανθρώπου έχει μήκος ένα μέτρο. 

Με τριάντα βήματα θα διανυθεί απόσταση 30 μέτρων. Σωστά; 

Με τριάντα εκθετικά βήματα, ποια απόσταση θα διανυθεί (κάθε φορά διπλασιάζουμε την απόσταση); 

Η απάντηση στο διπλανό βίντεο.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?

UA-123333713-1